Welsh Springer Spaniel Kennel
PENTRE'S  FELIN     

Ras info.

Ras: Welsh Springer Spaniel

Oorsprong: Groot-Brittannie

Gehouden als: Jacht en gezinshond

Grootte: Reuen max. 48 cm en teven max 46 cm

Gewicht: 19 - 25 kg

Kleur: rood wit

Vachtsoort: halflang, zijdeachtig en glanzend haar

Gem. leeftijd: 12 - 14 jaar

Uiterlijk:

De Welsh Springer Spaniel is lid van de jachtfamilie. Het is een actieve hond, gebouwd op snelheid en uithoudingsvermogen. Zijn uiterlijk is aantrekkelijk, met name door de vriendelijke kop met de hangende oren in de vorm van een wijnblad en de zachtaardige uitdrukking in de donker bruine ogen. Maar ook zijn wit met rode halflange vacht, wat overigens de enige toegestane kleurcombinatie is voor dit ras, de steeds kwispelende staart en de kleine sproeten op de benen en het hoofd maken hem tot één van de aantrekkelijkste Spaniels.

De verdeling van de rode platen op het lichaam staat niet vast. Er zijn Welshen met veel en met weinig rood, wat je mooi vindt is een kwestie van smaak.

De zachte, sluike vacht is halflang met bevedering aan de benen, de 'broek' en de staart.

Een volwassen Welsh Springer weegt tussen de 19 en 25 kilo.

Het uiterlijk van de Welsh Springer is dat van een stevige werkhond, aan wie je kunt zien dat hij graag buiten is, dat hij zich wel een dag kan vermaken in de buitenlucht met flinke wandelingen door bos en hei, strandwandelingen of op het veld. Sterk en gespierd dat is wat een Welsh typeert.

Wat het formaat betreft variëren zij van circa van 46cm voor teven en circa 48 cm voor reuen.

Temperament:

Net zoals het uiterlijk van een Welsh Springer, moet ook zijn temperament, zachtaardig en betrouwbaar zijn.

De rasstandaard zegt: 'vriendelijk van aard, geen sporen van agressie of nervositeit tonend'.

Een Welsh zoekt sportieve eigenaren, die van een flinke wandeling houden, ook als het minder weer is !!! Dan kan de Welsh, bij voorkeur niet aan de lijn, zijn energie kwijt en zal hij in huis rustig zijn.

Een Welsh Springer is een jachthond, ze gaan graag achter wild en andere dingen aan. Dit aangeboren jachtinstinct, gecombineerd met een uitstekende neus, vormen een wezenlijk deel van zijn temperament, alert, actief, intelligent en onvermoeibaar. Het najagen van "prooien" is overigens wel af te leren.

Zoek je een waakhond, dan moet je geen Welsh Springer nemen. Bezoek wordt altijd kwispelend begroet.

Agressie is in strijd met de rasstandaard. Elke pup, dus ook een Welsh Springer Spaniel, heeft een consequente hand van opvoeden nodig, want ze kunnen enorm eigenwijs zijn, zeker in de pubertijd.

De meeste Welsh Springers voelen zich uitstekend thuis in het gezelschap van kinderen of andere huisdieren, zeker als ze ermee zijn opgegroeid.

Een Welsh Springer is een familiehond, hij heeft graag mensen om zich heen. Die eigenschap maakt het niet altijd eenvoudig om de Welsh te trainen een aantal uren alleen te zijn, maar het kan zeker wel als u er maar snel mee begint om het alleen zijn te leren.